Vilniaus Žvėryno gimnazija

Vilniaus Žvėryno gimnazija. Žalioji g. 4, LT-08111 Vilnius. tel. 2751037 el.paštas: rastine@zveryno.vilnius.lm.lt

Ugdymas karjerai


Priemonės ir renginiai 2014-2015 m.m. :
  • 2015-05-19 d. norintys I c ir II a gimnazijos klasių mokiniai dalyvavo Vilniaus paslaugų verslo darbuotojų profesinio rengimo centro organizuotame praktiniame užsiėmime „Kaip fotografuoti žvaigždėtą dangų?“ Šio centro absolventas akcentavo, kad norint tapti geru fotografu reikia daug skaityti, domėtis dizaino ir stiliaus darbais, bendrauti su įvairiais žmonėmis ir kasdien ieškoti naujų kontaktų. Fotografuodamas jis stengiasi kurti gražesnį pasaulį – savo kuriamais vaizdais pakilti virš buities. Grožėjomės nuotraukose užfiksuotomis naktinio dangaus akimirkomis...

    Anksčiau II c gimnazijos klasės merginos buvo atvykusios į šį centrą susipažinti su higieninės kosmetikos specialybės subtilybėmis ir dalyvavo praktiniame užsiėmime „Dieninio makiažo gudrybės“.
  • 2015-04-30 d. 8.30 val. su II-ų gimnazijos klasių mokiniais Lietuvos edukologijos universiteto autobusu nuvykome į Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokyklą. Planavome bendrauti su padavėjų ir barmenų profesijos mokytoja Rima ir susipažinti su virėjo bei konditerio profesijomis. Šios verslo mokyklos atstovai labai svetingi ir papildomai panoro papasakoti apie kitas mokymosi programas: logisto ekspeditoriaus, pardavėjo ir kasininko. Gimnazistai nuobodžiai klausėsi logisto ekspeditoriaus profesinės kvalifikacijos subtilybių, bet  aktyvesni buvo kitame kabinete, kai reikėjo organizuoti kasų darbą bei maloniai ir kultūringai aptarnauti pirkėjus. Padavėjų ir barmenų praktiniame kabinete atsirado savanorių, norinčių išmokti gaminti įvairią kavą ir maišyti gaiviuosius kokteilius. Ragauti norėjo daugelis... Profesijos mokytoja akcentavo, kad daug kas klaidingai mano, jog barmeno profesija yra tik gėrimų pilstymas stovint už baro, šis darbas – tai gėrimų užsakymai, materialinių vertybių išsaugojimas, bendravimas su žmonėmis bei naujų receptūrų kūryba. Jie domisi pasaulinėmis tendencijomis apie miksologiją – kokteilių maišymą, fleiringą – žongliravimą baro įrankiais, serviravimą. Mokytoja Rima praktiškai supažindino mus su keliais dekoratyviniais servetėlių lankstymo būdais bei parodė kaip būsimi padavėjai serviruoja šventinius stalus.


    Lankydamiesi būsimų virėjų gamybinėse patalpose matėme puikią virtuvės įrangą ir nepriekaištingas darbo vietas praktiniams darbams atlikti. Bendravome su būsimu šios srities specialistu, prieš metus baigusiu mūsų gimnaziją - Matu Čiūta. Jis sugeba derinti mokslą ir darbą, patenkintas savo pasirinkimu, tik dėl tokio užimtumo negalėjo išvykti į siūlomą manų programą Prancūzijoje. Palinkėjome jam sėkmės ir kada nors sudalyvauti geriausio šalies virėjo konkurse...

    Besimokantiems šioje mokykloje pagal mainų programą yra galimybė išvykti net į 7 užsienio valstybes: Norvegiją, Ispaniją, Lenkiją, Italiją ir kt. Sužinojome, kad daug besimokančių šio amato jau yra įgiję ir įvairių studijų programų aukštojo mokslo bakalauro laipsnį, bet susidūrę su įsidarbinimo sunkumais, pasuko link profesinėje mokykloje siūlomų amatų.

    Konditerių mokymosi patalpose matėme kūrybiškai apipavidalintus konditerijos gaminius. Prie mūsų grupės prisijungė Lietuvių namuose besimokantys abiturientai iš Italijos ir Urugvajaus. Jie taip pat domėjosi šio centro mokymosi programomis.

    Kultūrinėje edukacinėje programoje „Kibinų kelias“ mokiniai susipažino su karaimų tautos tradicijomis, kulinarinio paveldo patiekalais ir praktiškai mokėsi gaminti kibinus bei degustavo iškeptus. Ši dalis jiems patiko labiausiai ir tai atsispindėjo grįžtamojo ryšio anketose. Visi išvykos dalyviai gavo edukacinės programos pažymėjimus.